butterfly-residence-logo
Menu

decembrie 18, 2021

Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei. Aceasta e lansează pe 1 decembrie

Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei. Aceasta e lansează pe 1 decembrie

Banca Națională a României a introdus noua bancnotă de 20 de lei. Aceasta va fi pusă în circulație din 1 decembrie 2021 și este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care apare o personalitate feminină, și anume Ecaterina Teodoroiu.

BNR a introdus noua bancnotă de 20 de lei, prima cu chipul unei femei „Suntem onorați să vă prezentăm în premieră imaginea bancnotei de 20 de lei, pe care este reprezentată eroina Ecaterina Teodoroiu. Vă reamintim că aceasta este prima bancnotă românească de circulație care redă portretul unei personalități feminine”, anunță BNR.

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie pe bani în România

„Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer din armata română și unul dintre eroii Primului Război Mondial, pierzându-și viața în timpul bătăliei de la Mărășești, în vara anului 1917. Pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărășești, un monument comemorativ impresionant, care constituie și astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României”, mai notează BNR.

Noua bancnotă, prezentată de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, răspunde interesului public legitim, susținându-se, astfel, egalitatea de gen și rolul major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917) și un element floral reprezentând un buchet de brândușe.

CITEȘTE ȘI » SAGA Festival 2022 va avea lor pe Arena Națională. Când va avea loc și când se pun în vânzare biletele

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://bucurestiri.ro/ecaterina-teodoroiu-pe-bancnota-de-20-de-lei/

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram