butterfly-residence-logo
Menu

iulie 7, 2021

Piata imobiliara, intre cresterea preturilor si scaderea vanzarilor

În ofertele din luna mai pentru vânzarea apartamentelor în construcție sau recent finalizate unii dezvoltatori au continuat să crească prețurile cerute. Creșterea fiind motivată și de scumpirea materialelor de construcție.

Situația s-a reflectat în evoluția indicelui Imobiliare.ro care a arătat o creștere a prețului mediu cerut pentru vânzarea locuințelor la nivel național, în luna mai față de luna aprilie.

În același timp, creșterile prețurilor cerute par să fi contribuit la scăderea vânzărilor de apartamente. La nivel național în luna mai au fost tranzacționate 13.446 de locuințe, mai puține cu 8% decât în aprilie, potrivit datelor ANCPI.

[embedded content]

Pretențiile vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate de Imobiliare.ro, însă într-o măsură sensibil diferită:

–  locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9% (la 1.415 euro/mp),  în vreme ce

– unitățile locative nou-construite au înregistrat o creștere de 6,6%, la 1.543 de euro/mp.

Un apartament în bloc vechi a fost oferit în luna mai, în medie, cu 1.284 de euro/mp, cu 2,5% mai mult decât luna precedentă.

Pe de altă parte, o locuință nou-construită din Brașov a fost ofertată în medie cu 1.474 de euro/mp, în creștere cu 7% față de aprilie.

În capitala Transilvaniei, prețurile au avut o evoluție diferită pe cele două segmente de piață analizate:

– locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,5% (până la o medie de 1.898 de euro/mp), în vreme ce

– unitățile din ansamblurile noi au consemnat un recul de 0,8% (la 1.921 de euro/mp).

Prețurile cerute pentru vânzarea apartamentelor au cunoscut evoluții divergente pe cele două segmente de piață analizate:

– pentru apartamentele vechi prețurile solicitate au crescut cu 2,2% (la 1.309 euro/mp), în vreme ce

– pentru unitățile locative nou-construite s-au cerut prețuri mai mici cu 1,8% (la 1.283 de euro/mp).

În luna mai, prețurile cerute pentru locuințele din blocurile vechi s-au diminuat cu 1,5%, la 1.105 euro/mp.

Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un avans de 0,9%, pentru o asemenea unitate locativă ajungând să fie cerut 1.068 de euro/mp.

Pentru apartamentele vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană s-au cerut prețuri mai mari cu 0,9% în luna mai față de luna aprilie, ajungând la 1.335 de euro/mp util.

În același timp pentru locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au fost solicitate prețuri mai mari cu 0,5%, până la o medie de 1.335 de euro/mp util.

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram