butterfly-residence-logo
Menu

iunie 29, 2021

Viața la țară, o soluție doar pe timp de pandemie? Previziunile RE/MAX privind evoluția prețurilor locuințelor

Sursă foto: Pixabay.com

În contextul răspândirii practicii de a lucra de acasă, o serie de români, dar și europeni, au ales să se bucure de avantajele oferite de traiul în zone rurale.

Majorarea cererii pentru case și vile, ca și pentru terenuri construibile, reprezintă una dintre schimbările majore provocate de epidemia de COVID-19 pe piața rezidențială autohtonă – și nu numai. Un studiu realizat la nivel european de rețeaua RE/MAX relevă că, dincolo de dorința de a locui, pur și simplu, la curte, mutarea în zone rurale reprezintă o soluție la care apelează locuitorii a circa jumătate dintre regiunile analizate.

„Relocarea în zonele rurale a devenit un trend major în toată Europa în perioada COVID-19, jumătate dintre regiunile chestionate în cadrul studiului RE/MAX sugerând că mulți cumpărători vor să se mute în acest an, căutând proprietăți mai mari și spațiu mai amplu pentru a găzdui birourile de acasă. Angajamentul pieței din majoritatea țărilor chestionate rămâne constant, însă în unele state vânzătorii au ezitat să-și listeze proprietățile din cauza situației economice generate de pandemie, cum este și cazul României, pe lângă Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Slovacia și Elveția.”

Reprezentanții RE/MAX punctează că, pe măsură ce Europa continuă să traverseze noile realități provocate de pandemie, piețele imobiliare de pe întregul continent dau semne de continuă creștere. Aceștia anticipează un avans al prețurilor medii practicate pe sectorul mediu spre ridicat, în condițiile unui deficit de ofertă în cazul apartamentelor din centrele urbane și a caselor unifamiliale din zonele rurale, dar și urbane. „Conform datelor analizate, începând cu martie 2020, 30% dintre europeni au luat în considerare relocarea și 40% dintre aceștia vor lua în considerare intrarea pe piața imobiliară în 2021, pentru a cumpăra sau a vinde”, punctează reprezentanții companiei.

Prețuri în creștere pe piața locală
De la începutul pandemiei de coronavirus, și vânzătorii de pe piața locală au fost mai reticenți în a-și pune pe piață proprietățile, așteptând să observe cum va decurge situația economică determinată de criză. Specialiștii RE/MAX România estimează că acest trend se va menține și pe tot parcursul anului 2021.

Apartamentele și duplexurile sunt proprietățile cele mai căutate în țara noastră, iar piața de lux a rămas constantă, familiile și cuplurile tinere alcătuind, de obicei, majoritatea cumpărătorilor în România. Factorii cheie care influențează piața sunt, în principal: accesibilitatea, rata de ocupare a forței de muncă și rata dobânzilor. În prezent, România este o piață echilibrată, cumpărătorii care achiziționează pentru prima dată fiind cei care conduc cererea generală. Pentru acest an, specialiștii RE/MAX România estimează că prețul mediu în sectorul rezidențial va crește cu 5-10%.”

Potrivit datelor companiei, nivelul anului 2020, prețul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale a fost de 182.500 de euro în zonele urbane și, respectiv, 116.250 de euro în zonele rurale, în creștere față de 2019, când acest indicator s-a situat la 175.000 de euro în zona urbană și, respectiv, la 90.000 de euro în cea rurală. Pentru apartamente, prețul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 de euro în zonele urbane și, respectiv, 45.000 de euro în cele rurale – față de 65.000 de euro în oraș și, respectiv, 42.500 de euro în zonele rurale, în anul anterior.

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram